Ужгородські ентомологічні читання 2018

Співробітники та студенти кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли активну участь у роботі традиційної щорічної XVIII конференції “Ужгородські ентомологічні читання”, яка проходила на базі кафедри ентомології та збереження біорізноманіття (м. Ужгород) та біостаціонару (смт Колочава) Ужгородського національного університету. Конференція приурочена до 71-річниці створення кафедри ентомології та збереження біорізноманіття.

На конференції “Ужгородські ентомологічні читання”, традиційно, представлені доповіді ентомологів Західної України про їх здобутки за останній рік, спілкування, обмін думками та ідеями, планування та координування спільних досліджень і публікацій. У конференції взяли учась 33 ентомологи.

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника із доповідями представляли доценти кафедри біології та екології, кандидати біологічних наук Шпарик Віктор Юрійович, Микитин Тетяна Василівна та Заморока Андрій Михайлович, а також студенти кафедри біології та екології Семанюк Діана Володимирівна та Грималюк Богдана Дмитрівна.

Доцент Заморока А.М. виступив із доповіддю “Середземноморський компонент у фауні жуків-вусачів (Coleoptera: Cerambycidae) Закарпатської області”, у які розповів про розповсюдження середземноморських видів у ксеротермних екосистемах Закарпаття. Порівняв їх із подібними комплексами Криму та Південної України.

Доцент Шпарик В.Ю. представив свою доповідь на тему “Нові види мух-повисюх (Diptera: Syrphidae) для фауни України із роду Pelecocera Meigen, 1822″, розповівши про результати багаторічної інвентаризації біологічного різноманіття мух-повисюх у Карпатах.

Доцент Микитин Т.В. подала доповідь присвячену дослідженням “Антропогенний вплив на мірмекофауну техногенно трансформованих екосистем ПрАТ “Івано-Франківськцемент”.

Студентка кафедри біології та екології Гримаюк Б.Д. доповіла про свої дослідження під керівництвом доц. Замороки А.М. “Міметичні комплекси антофільних комах: постановка проблеми і методичні підходи до вивчення”.

Студентка кафедри біології та екології Гримаюк Б.Д. доповіла про свої дослідження під керівництвом доц. Замороки А.М. “Ревізія видової приналежності Anastrangalia reyi, A. sequensi та A. dubia (Coleoptera: Cerambycidae) на основі молекулярних і морфологічних даних”.

Після закінчення доповідей учасники конференції продовжили спілкування на біологічному стаціонарі Ужгородського національного університету у смт Колочава. А на закриття конференції здійснили екскурсійну поїздку у НПП “Синевир”.