Учнівська олімпіада з біології

10-го лютого 2019-го року на базі кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника пройшов практичний тур ІІІ етапу (обласний) Всеукраїнських учнівських олімпіад з біології. Участь в олімпіаді взяли 64 учні 8-11-х класів, що стали переможцями теоретичного туру олімпіади 27 січня 2019-го року.

11 клас.
Лабораторна робота для 11-го класу передбачала виявлення органічних речовин, що входять до складу рослинних тканин за допомогою кольорових якісних реакцій. Учням надавались пробірки із гомогенізованими рослинними тканинами: бульб картоплі, м’якоттю яблука, насінням гороху, які оброблялись різними реактивами (K[I3], NaOH, CuSO4) відповідно до наданих інструкцій. Ціллю було виявити крохмаль, глюкозу та білки. Більшість учасників успішно справились із поставленим завданням, отримавши якісні результати. Однак, інтерпретація цих результатів виявилась дещо складною для багатьох.

10 клас.
Учням 10-го класу були запропоновані 2 гістологічні зрізи невідомого організму, за якими необхідно його ідентифікувати та дати короткі відповіді на контрольні запитання. Невідомим організмом був лишайник ксанторія представлений зрізами слані та апотецій із сумками. Тішить те, що багато учасників олімпіади цілком правильно ідентифікувати лишайника, розпізнавши шари фікобіонту та мікобіонту.

9 клас.
Дев’ятикласники визначали членистоногих, особливості їх морфологічної та анатомічної будови. Учням було запропоновано чотири організми: 1) іксодовий кліщ, 2) дафнія, 3) циклоп та 4) сколопендра, які належалося розпізнати і охарактеризувати, відповівши на низку коротких запитань. Учні у значній мірі виконали завдання.

8 клас.
Завдання лабораторної роботи для 8-го класу полягало у визначенні рослин за гербарними зразками. Для вивчення учням були запропоновані гербарії рослин із родин жовтецевих, гвоздикових, капустяних, молочаєвих, розових, зонтичних та губоквітих. З допомогою короткого визначника, учні здійснили визначення та описали морфологічні особливості рослин.

Журі оперативно здійснило перевірку робіт.

За результатами двох турів ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з біології у Івано-Франківській області перше місце отримали:

11 клас
Музичук Олексій Михайлович (м. Коломия): теоретичний тур – 75 балів, практичний тур – 21, у сумі – 96 балів.

10 клас
Максимів Микола Ігорович (м. Івано-Франківськ): теоретичний тур – 107,5 балів, практичний тур – 15,5, у сумі – 123 бали.
Бурак Юлія Андріївна (м. Коломия): теоретичний тур – 99,5 балів, практичний тур – 19, у сумі – 118,5 балів.

9 клас
Виноградник Лариса Іванівна (м. Снятин): теоретичний тур – 44,5 балів, практичний тур – 11,4, у сумі – 55,9 балів.
Куташівська Жасмін Віталіївна (м. Коломия): теоретичний тур – 43 балів, практичний тур – 12,9, у сумі – 55,9 балів.

8 клас
Мацьків Дарія Романівна (м. Калуш): теоретичний тур – 43 балів, практичний тур – 5,5, у сумі – 48,5 балів.

Вітаємо переможців!