Стажування в Яґелонському університеті

Під час березня-квітня 2019 року, викладач кафедри к.б.н. Черепанин Роман проходив стажування в Інституті ботаніки Яґелонського університету та Лабораторії молекулярних аналізів Інституту ботаніки Польської академії наук в рамках стипендіальної програми Королеви Ядвіги.

Мета фонду – підтримка наукових працівників та докторантів із країн Центральної та Східної Європи, колишнього Радянського Союзу та Балканських країн, які проходитимуть стажування у Кракові на базі Яґелонського університету.

Стажування здійснювалося під керівництвом директора ботанічного саду Яґелонського університету – доктора габілітованого, професора Йозефа Мітки та керівника лабораторії молекулярних аналізів Інституту ботаніки ПАН – доктора габілітованого, професора Міхала Ронікера.

Метою роботи було вивчення молекулярно-генетичної структура популяцій рідкісного аркто-альпійського чагарничка Dryas octopetala L. в Українських Карпатах – аналіз внутрішньо- і міжпопуляційного генетичного різноманіття виду методом фінґерпринтингу ДНК – поліморфізму довжин ампліфікованих фрагментів ДНК (AFLP).

Вид в Україні представлений ізольованими та малими популяціями, приуроченими до певних типів оселищ, які відрізняються між собою за екологічною структурою. Інформація про молекулярно-генетичну структуру популяцій є необхідною для з’ясування механізмів, які забезпечують еволюцію виду, його адаптацію до мінливого середовища, а також розробки заходів для збереження раритетної фітобіоти.