Комплексна польова практика з біології у Ґорґанах

Впродовж 18-27 червня 2019 року студенти груп Б-21 та СОБ-21 пройшли комплексну польову практику із біології під керівництвом доцентів кафедри біології та екології Андрія Замороки та Віктора Шпарика. Окрім навчальних заходів із вивчення методів дослідження флори і фауни, мали змогу неформально поспілкуватися із науковим співробітником Інституту зоології НАНУ Олександром Варґою, начальником науково-дослідної частини ПНУ Іриною Галущак та заступником декана факультету природничих наук Тетяною Микитин.

Практика відбувалась у формі польового наметового табору у гірському масиві Ґорґани. Маршрут практики проляг із містечка Яремче до урочища Ільма у внутрішніх Ґорґанах, де розташувався базовий табір. Екскурсійні маршрути пролягали радіальним методом вздовж ріки Зубрівки та потоку Підвесняний до найближчих гірських вершин Малий Ґорґан та Синяк. Практиканти мали змогу ознайомитись із висотною поясністю, розподілом рослинності, флори і фауни, які змінюються із висотою.

Студенти вивчили методи гербаризації рослин та збору безхребетних тварин у польових умовах. Зокрема, доц. Віктор Шпарик та м.н.с. Олександр Варґа дали практичні уроки із встановлення пастки Малєза для пасивного збору комах, що активно літають.

Доц. Андрій Заморока провів практичні заняття із активного збору комах за допомогою ентомологічних сачків. Також студенти освоїли методики пасивного збору ґрунтових комах за допомогою пасток Бербера, які закладалися у різних біотопах.