Екокампус Чорногора

з 4 по 8 жовтня Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника за сприяння Міністерства молоді і спорту України та Україно-Польської Ради обміну молоддю збирає молодіжний табір “Екокампус Чорногора”. Студенти з України та Польщі зможуть не просто поспілкуватися, а й об’єднатися довкола екологічних ідей заради збереження природного потенціалу і культурної автентичності Карпатського регіону.

В Екокампусі студенти зможуть поглибити знання про природні особливості, біологічне та ландшафтне різноманіття, проблеми і перспективи розвитку Карпатського регіону у контексті Стратегії сталого розвитку та Рамкової конвенції про охорону і Сталий розвиток Карпат. Учасники табору також ознайомляться з етнічними особливостями регіону, самобутньою культурою і історією Карпатських горян. У польових умовах засвоять правила поводження в горах на засадах безпечного й екодружнього туризму.

Програму підготовано дуже різноманітну та пізнавальну! Зокрема, це екологічні і культурно-етнічні тренінги, конкурси та ігри, майстер-класи та польові біологічні практикуми, екскурсії тощо.

Кульмінацією роботи табору стане сходження на одну з найвищих і наймальовничіших вершин Українських Карпат, перлину масиву Чорногора – гору Піп Іван Чорногірський, де розташований Міжнародний науковий центр “Обсерваторія”, якій нині відновлюється силами Прикарпатського національного та Варшавського університетів. Це місце є унікальним високогірним осередком наукової та еколого-просвітницької діяльності. Зокрема, для вивчення і охорони природи Карпат. Саме тут здійснюється оцінка стану високогірних екосистем, моніторинг популяцій рідкісних видів, вивчення динаміки верхньої межі лісу і високогірних фітоценозів, короткострокових і довгострокових тенденцій зміни клімату і його екологічних наслідків, відстеження транскордонних переносів забруднюючих речовин та попередження транскордонних екологічних впливів, прогнозування погоди в регіоні тощо.

Сподіваємося, що запланований захід стане не лише пам’ятною подією в житті учасників й організаторів, але й сприятиме налагодженню комунікації між молодими людьми України і Польщі, культивування у них поваги до природної спадщини та народних традицій Карпатського регіону, популяризації екологічих ідей та подальшому розвитку регіону на засадах сталого розвитку.