Обговорення проєкту нової редакції Програми Літопису природи.

25 листопада 2019 на базі ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника” відбулися заходи в рамках представлення й обговорення проєкту нової редакції Програми Літопису природи для заповідників і національних природних парків і методичних рекомендацій щодо її виконання з урахуванням вимог і рекомендацій міжнародних природоохоронних договорів.

Участь у заходах взяли представники природних заповідників, біосферних заповідників та національних природних парків України: НПП “Бузький Гард”, НПП “Верховинський”, НПП “Хотинський”, Рівненський ПЗ, НПП “Дністровський каньйон”, яПП “Тузлівські лимани”, НПП “Питятинський”, ПЗ “Єлонецький Степ”, Карпатський БЗ, ПЗ “Горгани”, НПП “Синевір”, НПП “Північне Поділля”, НПП “Кармелюклве Поділля”, НПП “Черемоський”, Галицький НПП, Карпатський НПП, Шацький НПП, а також НПП “Олешківські Піски”, Канівський ПЗ та ін. об’єкти ПЗФ, що інтерактивно приєднались до учасників.

З вітальним словом до учасників заходів з обговорення проєкту нової редакції Програми Літопису звернувся ректор університету професор Ігор Цепенда. Ректор наголосив на важливості оновлення чинної редакції Літопису природи у зв’язку зі змінами законодавства України, що відбулось із 2002 року.

До учасників обговорення об’єктів ПЗФ звернулися також начальник відділу економіки природоохоронної діяльності, екологічного моніторингу, зв’язків з громадськістю та ЗМІ управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської ОДА Кульбиа П.М.; декан факультету природничих наук, доц. Случика В.М.; завідувачка кафедри біології та екології доц. Миленька М.М.

Інвентаризація і моніторинг фауни рукокрилих в об’єктах ПЗФ (с.н.с. Башта А.-Т. В., Інститут екології Карпат НАН України)

Інвентаризація і моніторинг безхребетних тварин для формування Літопису природи (доц. Шпарик В.Ю., ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”)

Моніторинґ антропоґенного навантаження на території та об’єкти ПЗФ (доц. Мельниченко Г.М., ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”)

Організація іхтіологічних досліджень в установах природно-заповідного фонду: основні принципи і методи (проф. Демченко В.О. Інститут морської біології НАН України; проф. Худий О.І., Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича )


Завершення зустрічі відбулось з виїзними заходами на території Галицького НПП.