ІV Чорнобильські читання: Чорнобиль та екологічні і психологічні аспекти екзистенції в умовах війни

29 квітня 2024 року викладачі та студенти університету вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи. ІV Чорнобильські читання висвітлили актуальні екологічні та психологічні проблеми існування сучасної особистості в контексті наслідків Чорнобильської трагедії та в умовах війни. Читання мали міждисциплінарний зміст: в роботі взяли участь викладачі кафедри біології та екології факультету природничих наук та факультету психології – кафедр психології розвитку та клінічної й реабілітаційної психології, а також студенти – майбутні психологи, вчителі біології та вчителі іноземних мов.

Модераторами заходу стали МИЛЕНЬКА Мирослава, завідувачка кафедрою біології та екології та ЛИТВИН-КІНДРАТЮК Світлана, кандидатка психологічних наук, завідувачка науково-дослідної лабораторії «Історії та методології психології», доцентка кафедри психології розвитку.
З великим інтересом учасники Чорнобильських читань слухали виступи кандидата біологічних наук, доцента кафедри біології та екології Віктора ШПАРИКА, кандидата біологічних наук, доцента кафедри біології та екології Артура СІРЕНКА, кандидатки психологічних наук, завідувачки кафедри психології розвитку Оксани ПАРКУЛАБ, кандидатки психологічних наук, завідувачки кафедри клінічної та реабілітаційної психології Мирослави ГАСЮК.
До обговорення активно залучилися студенти факультету іноземних мов, які у своїх виступах ознайомили присутніх з власними перекладами іноземних публікацій, в яких висвітлюються віддалені наслідки Чорнобильської катастрофи, її вплив на здоров’я людини. Не менш змістовним виявився поетичний діалог, в якому взяли участь більшість присутніх студентів. Вони звернулися до творів українських поетів та представили власні поезії на тему Чорнобильської катастрофи, а також презентували бачення життя в гармонії/дизгармонії з природою в образотворчих композиціях.