Завершився п’ятиденний еколого-біологічний студентський табірний збір…

Впродовж 12 – 16 вересня 2023 року студенти-першокурсники кафедри біології та екології разом зі своїми старшими друзями і командою наставників (завідувачкою кафедри біології та екології Мирославою Миленькою, доцентами Надією Різничук, Вікторією Гнєзділовою, Артуром Сіренком, Тетяною Микитин, Галиною Мельниченко, Романом Черепанином, викладачкою Лесею Цап’юк, а також доцентом кафедри теорії та методики фізичної культури і спорту Василем Луцьким) взяли участь в еколого-біологічному таборі на базі СОК «Смерічка» у с. Микуличин. Студенти ознайомилися з роботою Карпатського національного природного парку і відвідали його візит-центр та вольєрне господарство; взяли участь у низці цікавих екскурсій і походів. Наставниками було розроблено серію ландшафтознавчих, ботанічних і зоологічних польових практикумів, які були проведені в умовах унікальних екосистем Українських Карпат, зокрема Чорногірського масиву і скель Довбуша. Лабораторні практикуми були доповнені цікавими навчальними квестами, практичними заняттями та інструктажами щодо правил організації безпечного екологічно орієнтованого гірського туризму і поводження на території об’єктів природно-заповідного фонду, іграми на свіжому повітрі в оточенні величних Карпатських гір. Без сумніву, отримані знання залишаться у пам’яті студентів на довго і стануть чудовим доповненням до їхнього професійного портрету.
Родзинкою табірного збору стала символічна «високогірна посвята» першокурсників у студенти (https://www.facebook.com/kbedepart/videos/605061195126871). «Посвята» відбулася на висоті 2028 метрів над рівнем моря під стінами науково-туристичної «мекки» Українських Карпат – Міжнародного наукового центру «Обсерваторія», який уже сьогодні працює на забезпечення екологічної безпеки Карпатського регіону. Тут студенти після понад чотирьохгодинного пішого походу мали можливість не лише відчути неповторну енергетику місця, але й взяти участь у короткій пізнавальній екскурсії, ознайомитися з рідкісною аркто-альпійською флорою, послухати лекції про великих хижаків Чорногори та особливості карпатських ландшафтів.
Переконані, що цей табір став для наших студентів відмінним комунікаційним майданчиком, а найголовніше – унікальним стимулом до глибокого вивчення екології і біології української землі; платформою набуття знань, таких необхідних для збереження і відтворення природної спадщини, як символу нашої національної ідентичності, що особливо важливо в цей страшний час невимірних екологічних збитків, що завдаються війною.