Глицький НПП приймав студентів-біологів ПНУ

Теплого осіннього дня студенти-біологи другого курсу (група БЛД-21) разом зі своїм академнаставником доцентом Андрієм Заморокою помандрували до Галицького національного парку. Розташований на затишних лісових пагорбах, національний парк гостинно відкрив свої двері майбутнім фахівцям з біології, адже багато випускників катедри біології та екології є його працівниками. Можливо саме для когось із нинішніх студентів стіни Галицького НПП стануть майбутнім місцем праці і вибудови власної кар’єри з охорони природи…

А позаяк студенти все ще здобувають освіту, опановуючи омріяний фах, то екскурсія адміністрацією парку і Центром реабілітації диких тварин стали наочною ілюстрацією затребуваності біологічної професії, і зокрема у природоохоронній галузі. Власне екскурсію Центром реабілітації диких тварин і Музеєм природи Галицького НПП проводив начальник наукового відділу пан Василь Маланюк, кандидат біологічних наук – випускник катедри біології та екології ПНУ. Його розповідь про роботу національного парку, про тварин, яких доглядають і виходжують працівники, готуючи їх до самостійного життя у дикій природі, відгукнулись у серцях молоді. Найбільше майбутніх біологів вразили хижі птахи і лелеки на реабілітації, яких виявилось вельми багато, а більшість з них мають важкі ушкодження крил чи ніг, а декотрі із хижих навіть незрячі – це результати людської жорстокості. На тривалий час стденти затримались біля вольєрів із ведмедями, чиї історії вразили до глибини душі: важка доля у тісних клітках придорожних забігайлівок, де вони були потіхою для відвідувачів на підпитку; складна і тривала операція переїзду із Херсону до Галича; тривала реабілітація і лікування у національному парку; і нарешті адаптація у нових умовах.

Студенти також мали змогу поспілкуватись зі співробітниками Галицького національного парку: директором паном Олегом Гайдуком, науковою співробітницею панею Мирославою Озарків, працівницями відділу рекреації панею Тетяною Буряк і панею Оксаною Вінтоняк – усі вони є випускниками катедри біології та екології. Власне, наочний досвід працівників національного парку став мотиватором для студентів у їх майбутньому розвиткові і професійній орієнтації.