У Республіці Польщі триває Міжнародний молодіжний ЕКОтабір “Карпати Incognita”

У місті Ветліна, на території Бещадсього національного парку – третього за величиною національного парку Польщі – триває Міжнародний молодіжний Еколого-Культурно-Освітній табір (ЕКО-табір) “Карпати Incognita”. Цей проєкт, ініційований кафедрою біології та екології, реалізується за підтримки Міністерства молоді і спорту України й Україно-Польської ради обміну молоддю спільно з Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету. Він є наступним у циклі молодіжних україно-польських проектів «Екокампус Чорногора».

Ключовою метою є сприяння екоорієнтованій діяльності студентської молоді, пропагування екологічних ідей, волонтерства, безпечного гірського екотуризму в інтересах сталого розвитку Карпатського регіону; підвищення обізнаності молоді щодо природної й еколого-етнічної спадщини Східних Карпат – території з винятковим багатством біоти, неповторними ландшафтами і самобутньою культурою. Цьогоріч, в умовах російської військової агресії, проєкт має особливо значущу місію: єднати, навчати і мотивувати молодих людей з України і Польщі до великої справи збереження безцінного природного і культурного спадку наших предків; розкривати Карпати, як наш спільний дім, стираючи, культурні і ментальні кордони, пов’язуючи міцними нитками природне і суспільне, сучасне і минуле. Саме тому програма заходів п’ятиденного табору є насиченою і цікавою: включає гірські походи осінніми Бещадами, пізнавальні екскурсії землями Надсяння, цікаві квести для тренування тіла і розуму та конкурси студентських мініпроєктів.

Розпочався екотабір з урочистого відкриття, на якому з вітальним словом до учасників звернулися ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, спеціаліст відділу конференцій та міжнародної співпраці Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Юрій Ткачук, наставники української групи студентів (Мирослава Миленька, Надія Різничук, Галина Мельниченко).

Чудовою пригодою для учасників стала пізнавальна екскурсія локаціями Бещадського національного природного парку у супроводі кваліфікованих гідів і доповнена інструктажами з безпеки й екологічних норм поводження у горах. Мандрівка Ветлінською долиною і відвідини високогірного притулку Бещадського національного парку – однієї з найвідоміших локацій Карпат, не лише розширили уявлення про природні особливості регіону, організацію туристичних маршрутів і проведення польових екологічних і метеорологічних спостережень, але й створили неймовірну емоційну атмосферу табору. Сучасні технології дозволили учасникам також здійснити віртуальну мандрівку до Чорногірського хребта; перегляд неймовірних відеоробіт дав можливість милуватися краєвидами «Карпатського моря» з-під стін МНЦ «Обсерваторія» на горі Піп Іван і зоряним небосхилом над його дахом, а пізнавальні фільми від партнерів з Карпатського національного парку актуалізували питання збереження самобутньої природи Карпат.
Розмаїття інструментів налагодження комунікації, з якими працюють українські польські куратори табору (Юрій Ткачук, Надія Різничук, Галина Мельниченко) і креативні авторські форми роботи з молоддю щохвилинно створюють робочу, але дуже дружню атмосферу.

Екотабір триває…

Бажаємо усім його учасникам цікавої роботи, а організаторам ефективної реалізації подальших програмних заходів.